Een kijkje achter de schermen

Geld in overvloed

Opgroeiend in een ondernemersgezin stond er in de secretaire van mijn vader een sigarenkistje met geld waaruit ik als kind kon pakken wat ik nodig had. Het moest wel zakelijk verantwoord zijn, want er moest wel een bonnetje voor terugkomen. Ik heb wat een geld uitgegeven aan geavanceerde rekenmachines, opbergsystemen, planners en agenda’s als kind.

Pas veel later als ondernemer kwam ik er achter dat ik een ‘big spender’ was en dat ik daarmee moest leren omgaan. Ik was immers gewend aan overvloed. Of zoals een vriend van mij zei toen hij mijn Volvo S60 zag met alle opties die je maar kon bedenken: René, je hebt zeker tegen de verkoper gezegd ‘doe alles maar’.

Veel later toen de economische crisis kwam en ik mijn Volvo inruilde, kwam ik er achter dat ik daar drie Toyota Priussen van kon rijden. Ik schaamde mij diep.

Groei gansje, groei

Ik weet nog heel goed dat ik mijn dochter van 4 op schoot had om te zoeken naar plaatjes voor haar zelftellende spaarpotten. Een met een gansje voor geld voor later, een voor dingen waarvoor ze moest sparen, een pot om lekkere dingen te kopen en een pot voor goede doelen. Ze koos voor die laatste een plaatje van een taart waar één stukje uitgeschoven stond. En elke week als het zakgeld verdeeld werd over de spaarpotten riepen we ‘groei gansje groei’.

Ook rijke mensen hebben een budget papa

Toen mijn zoon in de leeftijd kwam dat hij vuurwerk interessant begon te vinden, en ik aangaf dat er minder geld te besteden was dan normaal, kreeg ik een harde les. ‘Papa, ook rijke mensen hebben budgetten’.

Wat hij niet wist, was dat in 2008 mijn bankrekening vrijwel leeg was en dat ik kennelijk veel pijn nodig heb om te veranderen. Diezelfde dag opende ik een aparte bankrekening voor de kosten, met een budget waarmee ik het maandelijks moest doen. Het zorgde ervoor dat ik uit mijn ego moest stappen en mijn creativiteit moest aanspreken.

Waarom had ik geen winstgevend business model?

Toch moest er veel meer veranderen. Hoe kon het dat ik geen stabiel en winstgevend business model had? Hoe kon het dat ik zo gruwelijk hard werkte en dat ik toch te weinig omzet maakte? Hoe kon het dat ik moe werd? En dat ik niet kon slapen van de stress?

Alarmsignalen genoeg dus.

De weg terug naar succes

De weg terug naar succes startte voor mij met het lezen van boeken waaruit ik nieuwe inspiratie kreeg. Ik las ‘De zeven wetten van effectief leiderschap’ van Covey, ‘De wetten van de winnaars’ van Bodo Schäfer en veel later ‘De voedselzandloper’ van Kris Verburgh. En daarnaast nog zo’n 300 van dat soort boeken.

Ik werd er meestal vrolijk van, maar ik heb ook gehuild van de inzichten die ik kreeg. Ik kwam er al snel achter dat het maken van actielijstjes niet hielp, maar dat ik beslissingen moest opschrijven en uitvoeren. Beslissingen vragen om commitment en om de bereidheid om de prijs voor succes te betalen. Dat hielp mij.

Maar ook in mijn mindset was er veel werk. Als het tegenzat dat werd ik boos. Vooral op degenen die mij lief waren. Ik vond het lastig om met stress om te gaan en ik stootte letterlijk regelmatig mijn hoofd.

Hoe een lief gebaar mijn leven veranderde

Toen ik op een avond bij de eerste hulp zat omdat ik te gehaast mijn hoofd aan de autodeur stootte, en ik bloedend naast mijn auto moest gaan zitten, bedacht ik mij: het moet anders. Maar ook hier kwam het echte inzicht toen mijn zoon zijn allerliefste knuffelbeer op mijn buik legde toen ik op de brancard naar de behandelkamer werd gereden. Het gebaar van de knuffelbeer van mijn zoon maakte mij duidelijk dat ik het belangrijkste was vergeten: Ik leef ook nu, en ook als het moeilijk is, is er liefde.

Ik weet hoe het voelt om intens moe te zijn

Van al die pieken en dalen in mijn 22 jaar ondernemerschap groeide wel de inhoud van mijn trainingen. Ik heb de impact van snellezen gevoeld. Ik weet wat het betekent als je emoties afhankelijk zijn van succes of falen. Ik weet hoe het is om gruwelijk hard te werken zonder dat daar inkomen tegenover staat. Ik weet hoe het voelt om intens moe te zijn.

Ik weet hoe het voelt als je de grip verloren hebt

Ik geloof niet langer in een aanpak waarin je één aspect verbetert in je leven. Het werkt gewoon niet. Je bereikt je doelen niet als je vermoeid bent. Je kunt niet focussen als je aandacht continue naar negatieve emoties gaat. Je voelt je niet fijn als je zelfvertrouwen laag is, of dat je het gevoel hebt dat je de grip verliest.

Ik telde laatst op, hoeveel dagen ik zou moeten trainen om je alles te leren wat ik weet. Ik kwam op negen dagen. Ik bracht ze terug naar de essentie met alleen direct toepasbare tools. Het proces deed pijn maar bracht ook krachtige energie, scherpte in de werkvormen en duidelijkheid.

Waarom deel ik mijn verhaal met je?

Ik deel mijn verhaal met je, omdat ik wil laten zien dat je net zo als ik nooit moet opgeven. Nooit. Je beschikt over machtig veel intelligentie, creativiteit en veerkracht in een veelvoud van wat jij maar kunt bedenken.

Mijn rol is dat ik je de intelligentie van zowel je brein als je hart laat ervaren, zodat je lef om te leven en te ondernemen onstopbaar wordt en er nieuw en stabiel succes aan de horizon gloort. Elke dag.

Is er een oplossing die werkt?

Hieronder geef ik een overzicht van de drie trainingen die ik geef.

Maak van 2019 een waanzinnig mooi jaar waarin je voelt hoe het is om je talenten maximaal te benutten, en hoeveel je daarmee geeft en ontvangt.

Je bent tot waanzinnig mooie dingen in staat

Gelukkig heb ik het talent gekregen om te inspireren en je in actie te brengen zodat ik mijn beloning in ontvangst kan nemen: ogen die stralen, de mindset van een winnaar zichtbaar in je lichaamstaal, energie in overvloed die je aantrekkingskracht en charisma laten zien, invloed op je kwaliteit van je emoties, rust in je hoofd door een systeem waarmee je focust op de belangrijkste doelen in je leven en werk, en nieuwe financiële energie als je ondernemer bent.

Een parachute die je vangt

Het schilderij bovenaan maakte de coach die ik de leiding gaf over het borgingsprogramma nadat je de trainingen Make Your Day of Financial Freedom volgde. Daarmee ging een langgekoesterde wens van mij in vervulling om ervoor te zorgen dat je ook na de training verzekerd bent van professionele coaching om je successen te verankeren en dat er een parachute is die je vangt als je het lef hebt om te springen naar een nieuw leven.

Geniet van een uur inspiratie en volg het webinar dat bij je past

Gratis tips om je doelen te bereiken

Meer dan 12.000 abonnees

SPEED READING

Razendsnel essentiële informatie

GRATIS WEBINAR
Man lezend in vliegtuig

MAKE YOUR DAY

Focus, energie & mindset voor succes

GRATIS WEBINAR
Make Your Day