doelen bereiken door energieDeze week herlas ik het waardevolle boek van Tony Schwartz.

‘The way we’re working isn’t working’

Waarom las ik dit boek opnieuw? Omdat ik steeds weer in de valkuil stap van nog harder werken aan mijn prestatie-doelen, terwijl ik meer aandacht moet geven aan mijn leerdoelen.

Maar dat vraagt wel moed. De moed om te erkennen dat er gebieden zijn waarin je nog veel te leren hebt.

Doelen bereiken betekent uit je comfort zone komen

Voor mij was dat verkopen. Ik vond het ‘eng’ en niet passend bij mij. Nu ik gecoached word, geniet ik zelfs van dit proces van verbinding leggen en ervaar ik ook dat er rust komt in mij èn dat mijn bedrijf groeit. Maar wat je leerdoel ook is op dit moment. Dit boek zet aan tot een andere, meer energieke levensstijl.

De kern van dit boek met mijn eigen interpretaties:

  • Het geven van energie wordt overgewaardeerd en het ontvangen van energie wordt ondergewaardeerd. En toch is het zo dat het vermogen om je energie te voeden in directe relatie staat tot het vermogen om permanent topprestaties neer te zetten. Het opladen van je energie door meditatie, slaap, voeding met liefde gemaakt, dansen of sporten, avonden en weekenden zonder e-mail, maakt dat je zelf de condities schept om bij herhaling topprestaties neer te zetten.
  • Prestatiedoelen worden overgewaardeerd en leerdoelen worden ondergewaardeerd. Dingen die er echt toe doen, laten zich pas voelen als je in staat bent om actief te schakelen naar je rechterbrein. Denk aan innovatie, creativiteit, reflectie, rust in je hoofd hebben om te werken aan je leerdoelen.
  • De energie die op dit moment van ondernemers gevraagd wordt is groter dan hun capaciteit. Dat betekent dat er soms een mooi incidenteel resultaat is, maar dat topprestaties op permanente basis uitgesloten zijn èn dat hun gezondheidsscores dalen. Mijn eigen wetenschappelijk onderzoek in 2011 toonde schokkende cijfers: slechts 20% in in staat om op permanente basis topprestaties neer te zetten. Zij blijken zich heel anders te gedragen dan de massa en besteden relatief veel tijd aan lezen, persoonlijke ontwikkeling en ontspanning.
  • Tijd is een eindig gegeven. Na 24 uur is je dag om. Energie daarentegen kun je vergroten als je goed voor jezelf gaat zorgen, natuurwetten respecteert en als je ook investeert in leerdoelen naast je prestatiedoelen.

Veel energie geen garantie tot succes

Mijn energie is enorm. Toch merkte ik dat dat toch geen garantie voor succes is als je onvoldoende energie geeft aan je leerdoelen.

Kortom, plan meteen wekelijks een paar uur tijd in om aan je leerdoelen te werken.

En wil je ervaren hoe ook jij binnen 20 minuten de essentie uit een vakboek haalt?

Gratis tips om je doelen te bereiken

Meer dan 12.000 abonnees