Man peinzend tussen boeken

Herken je dat je wel start met je boek, maar dat je hem zelden helemaal uitleest?

Gemiddeld lezen drukbezette mensen twee hoofdstukken uit boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarna komt er weer iets anders op hun pad en verdwijnt het boek na een tijdje in de boekenkast. Herken je dat patroon?

Stop alvast met het idee dat je alles moet onthouden wat je leest

Niet alles is relevant en ik geloof bij boeken over persoonlijke ontwikkeling niet zo in het belang van onthouden. Ik geloof meer in actie. Daarmee bedoel ik dat je binnen 24 uur iets gaat doen met de gelezen informatie. De kans dat je anders nog in actie komt is 3%.

Daarnaast zie ik dat het niet zo veel zin heeft om de acties doe voortvloeien uit het lezen van je boek, in te plannen. Plannen betekent meestal dat je het niet gaat doen. De emotie die je voelt als je de actie opschrijft is de volgende dag al verdwenen en urgente zaken gaan dan voor.

Just do it

Je hebt geen koffie nodig om te starten. Zet je telefoon op vliegtuigstand, zet een timer om 20 minuten, maar lees eerst mijn instructies.

  1. Start met de positieve emotie die je wilt ervaren door het lezen en toepassen van de kennis. Bijvoorbeeld enthousiast, geïnspireerd, lef, moedig, georganiseerd, gedreven, capabel, succesvol, zelfvertrouwen, zorgeloos, energiek, creatief, innovatief.
  2. Bepaal je leerdoel of prestatiedoel voordat je het hele boek gaat lezen. En schrijf dat doel op. Daarmee focus je op de informatie die je nodig hebt om je doel te bereiken met de bijbehorende emotie. Bijvoorbeeld het boek van Covey, de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Bedenk wat je eerste impuls was om het boek te lezen. Lees de inhoudsopgave, lees een stukje van de alinea’s die meteen je nieuwsgierigheid wekken en formuleer je leer- of prestatiedoel. Bijvoorbeeld: Je persoonlijke energie van een 6 naar een 8 brengen, zodat je je energiek voelt en meer lef krijgt om acties te doen waar je tegenop ziet. Of hoe je je invloed vergroot op het bereiken van een doel, zodat je zelfvertrouwen toeneemt. Schrijf je leer- of prestatiedoel op met de gewenste emotie.
  3. Kies de hoofdstukken die passen bij dat leesdoel en lees alleen de conclusies van die hoofdstukken. Schrijf de conclusies op. Met deze methode creëer je een kapstok voor je brein zodat je vanuit een helicoptervisie het hoofdstuk kunt lezen. Je weet dan waar je de informatie aan moet ophangen. Zijn er geen conclusies, kijk dan of het lezen van de laatste alinea helpt.
  4. Lees de gekozen hoofdstukken, maak aantekeningen en formuleer acties. Bij mij werkt het trouwens niet meer om actielijsten te maken. Als je dat herkent, maak dan een lijst met beslissingen. Daarmee kom je in een krachtigere energiezone.

Wauw, als dit toch voor mij zou werken

Nu je dit gelezen hebt, kun je denken. Wat handig dit. Maar dat maakt nog niet dat je het gaat toepassen. En daar ligt nou net mijn talent. Ik kan je in een stemming brengen waarin je denkt ‘wauw, als dit toch voor mij zou werken’.

Want de essentie lezen is leuk, maar is vooral bedoeld om je te motiveren om vervolgens het hele boek te lezen. En dat kan voor de meeste boeken in 2,5 uur met mijn speed reading in 6-stappen-methode:

  1. Concentratie
  2. Onthouden
  3. Snelheidsbarrières wegnemen
  4. Lezen in woordgroepen
  5. Lezen vanaf beeldscherm
  6. Essentiële informatie filteren

Dan lees je alles. Ja, alles. Van papier of je beeldscherm. En je bent zo positief geladen met nieuwe ideeën en acties dat je zult moeten wennen aan een brein dat ongelofelijk krachtig is. Dat brein heeft veel meer denkkracht dan je nu kunt bedenken.

Voel je nieuwsgierigheid wat dat speed reading nou eigenlijk is? Laat je dan verrassen in mijn webinar. Dan lees je straks een boek per week, en dan weet ik al wat er gaat gebeuren. Je bent dan expert op je vakgebied en kunt kiezen met wie je verbinding wilt leggen. Wat je doel ook is.

Neem je mijn uitnodiging aan? Schrijf je dan in voor mijn gratis webinar. De inschrijving sluit bij 300 deelnemers, en we gaan altijd vol.