doelen veranderen door snellezen“Een jaar na de training Digitaal Snellezen is mijn leven niet meer hetzelfde. Mijn leessnelheid is van bijna 60 woorden per minuut verhoogt naar 438 woorden per minuut.” Joris Noordzij – Global Transportplanner Invista.

“Ik begon met de cursus snellezen van René Hogenes omdat ik moest stoppen met mijn opleiding international business aan de universiteit Maastricht. Dit kwam doordat ik het lastig vond om alle benodigde literatuur te lezen vanwege mijn ADHD. Tijdens de cursus snellezen werkte ik in onregelmatige ploegendiensten waardoor ik de flexibiliteit in de vorm van videolessen goed kon gebruiken. Deze lessen waren zeer effectief waardoor ik sneller ging lezen en onthouden”.

Wat er gebeurt als je 7 x sneller leert lezen

“Bijna een jaar nadat ik deze cursus volbracht, is mijn leven niet meer hetzelfde. Mijn leessnelheid is van bijna 60 woorden per minuut verhoogt naar 438 woorden per minuut. Mijn kennis is waanzinnig vergroot. Mijn concentratie is flink toegenomen en dat heeft op alle vlakken in mijn leven toegevoegde waarde. Kort nadat ik klaar was met de cursus Snellezen heb ik in 2 aanvullende (Post) HBO opleidingen afgerond en heb ik promotie gekregen van mijn werkgever. Op dit moment werk ik als global transport planner. Ik ben zeer benieuwd wat de toekomst nog meer gaat brengen”.

Joris is een prachtig voorbeeld van hoe je leven verandert als je leert snellezen. Het verschil tussen mensen die beroemd zijn en jij is een enorme kennisvoorsprong. Sprekers als Richard Branson en Tony Robbins lezen 100 vakboeken per jaar. En dat kun jij ook. Met gemak. Door elke dag een half uur te lezen op een tempo dat je nu nog niet kunt voorstellen.

Als kind krijg je ongewenste snelheidsbegrenzers

Als kind krijg je op school een paar snelheidsbegrenzers mee waar ik je absoluut van afhelp. Ook je vermogen om woordgroepen om te zetten in plaatjes kun je herstellen zodat je supersnel en feilloos onthoudt.

Is lezen niet jouw ding? Wel, mijn gemiddelde cijfer was een 4.

Ik weet nog goed dat ik van middelbaar beroepsonderwijs – ik was de beoogde opvolger van mijn vaders bedrijf – naar de HEAO ging en cijfers kreeg die meer op de toto-uitslagen leken. Mijn gemiddelde cijfer in de eerste tentamenronde was een 4. En dat was op middelbare school altijd boven een 8.

Ik miste het denkniveau en de vaardigheden die nodig waren en het zag er naar uit dat ik het niet ging halen. Totdat ik privé-onderwijs van mijn leraar Wiskunde en Engels kreeg en voor het eerst begreep hoe ons brein werkte qua logica en talen. Mijn cijfers gingen gemiddeld 1,5 punt omhoog per tentamenronde. Dat was nog niet genoeg om over te gaan. Ik had drie hertentamens nodig om voldoende punten te halen. Dat ging best goed. Heel goed. Na de HEAO studeerde ik aan de Erasmusuniversiteit en in 2011 publiceerde ik mijn eerste wetenschappelijke onderzoek. Dus als ik hoor dat leren of lezen moeilijk is, weet dan dat het helemaal niets maar dan ook niets uitmaakt waar je nu bent of wat je uitdaging is. Het gaat er alleen om waar je naar toe wilt, wat je werkelijk drijft als mens, waar jouw hart sneller van gaat kloppen. En dat snellezen, snelleren en snel onthouden, dat leer ik je wel. Gegarandeerd.

Mijn definitie van commitment

En ik geef je commitment dat je slaagt in snellezen. Dat betekent dat ik ervoor ga. Dat ik desnoods in mijn auto stap om je persoonlijk te helpen en ook al wordt mijn assistente boos omdat dat financieel niet uitkan. ‘So what’ denk ik dan. Ik wil geen klanten, ik wil fans. Ik wil je ogen zien sprankelen, je financiële energie en zin om een leven lang te leren zien toenemen omdat je expert bent geworden op je vakgebied. Daar doe ik het voor. En voor al die kinderen en studenten die het moeilijk hebben op school.

Snellezen begint met concentratie en snelheid is geen doel maar een logisch gevolg. Ik geef je een paar eenvoudige tips om daar alvast mee aan de slag te gaan:

Concentratietips die je meteen kunt toepassen

 1. Zet je mobiel op vliegtuigstand.
 2. Schakel vaste telefoons door of leg ze buiten hoorafstand.
 3. Zet je elektronische agenda met reminders uit.
 4. Zet alle social media uit.
 5. Zet een afwezigheidsmelder aan op je e-mail als je een dagdeel of hele dag gefocust aan een doel wilt werken.
 6. Voeg zuurstof toe aan je lichaam door de vuurademhaling. Adem in en uit door je neus, één tel in en één tel uit. Doe dit 20 x heel krachtig met een korte rustpauze en dat 3 x. Leg je beide handen op je buik zodat je automatisch vanuit je buik ademhaalt.
 7. Drink 2 glazen water. Water bestaat voor 1/3 uit zuurstof.
 8. Zet je timer op 25 minuten en bepaal je (tussen)doel voor die tijd.
 9. Informeer de mensen tijdig om je heen dat je niet beschikbaar bent.
 10. Meld je afwezigheid vooraf bij je telefoniste en zeg wanneer je er wel weer bent.
 11. Eet vooraf voldoende en gezond.
 12. Eet en drink niet gedurende die 25 minuten focustijd.

Wil je net zo’n vooruitgang als Joris bereiken?

Schrijf je nu in voor een gratis webinar over dit onderwerp.