subvocaliseren afleren70% van de lezers leest hardop in zijn of haar hoofd. Dit heet subvocaliseren. Het verklanken van de woorden kost meer tijd dan nodig is. Als je dat niet zou doen, begrijp je gewoon wat je leest.

Waarom subvocaliseren mensen?

Omdat zij op school, als ze leren lezen, leren om eerst de woorden uit te spreken in hun hoofd. Dat zetten ze daarna voor altijd door. Ze weten niet dat dat helemaal niet nodig is om begrip van een tekst te krijgen.

Voor deze lezers is snellezen alleen mogelijk als zij deze barrière doorbreken.

Je brein verveelt zich

Je brein werkt tien maal sneller dan je leest. Gemiddeld lees je 140 woorden per minuut, maar je brein kan 1.400 woorden per minuut aan. De ruimte daartussen is overcapaciteit. Als je deze overcapaciteit niet gebruikt, vervelen je hersenen zich en ga je aan andere zaken denken dan de leesstof.

Wanneer je gaat snellezen benut deze overcapaciteit. Je verhoogd bij snellezen namelijk je concentratie. Als je je beter concentreert, kun je sneller lezen. Zo hebben de hersenen steeds iets te doen.

Onze spreeksnelheid ligt echter op maximaal 160 woorden per minuut. Spreek je de woorden uit in je hoofd, dan kun je niet sneller lezen dan dit tempo.

Hoe kun je het subvocaliseren doorbreken?

Jawel. Je kunt deze gewoonte doorbreken door te leren lezen in woordgroepen. Je leest hierbij niet elk woord apart, maar je ziet een aantal woorden tegelijk. Dit noemt men fotografisch lezen.

Veel mensen vinden dat eng, omdat ze denken dat echt elk woord één voor één moeten lezen, omdat ze anders de tekst niet begrijpen. Juist deze overtuiging kan ervoor zorgen dat het niet lukt.

Tijdens de training Snellezen krijg je een aantal tips om het subvocaliseren te stoppen. Met deze tips lees je twee tot drie maal zo snel met meer begrip dan voorheen!

Dit fotografisch lezen kun je niet uit een boekje leren. Je moet hiervoor goed oefenen. De tijd die je hiervoor nodig hebt, valt heel erg mee. Gemiddeld is er 1,5 uur nodig om tot een echte doorbraak te komen.

Daarna wordt het echt leuk. Je leert om in woordgroepen van vijf of meer woorden te lezen. Omdat je woorden leest die bij elkaar horen, schiet je begrip schiet omhoog. Zo lees je sneller én begrijp je de tekst beter. Twee vliegen in één klap!

Wil je tips om sneller te lezen?

Schrijf je nu in voor een gratis webinar over dit onderwerp