Een tijdje geleden las ik dit boek: The Compound Effect. Auteur Darren Hardy legt in dit boek uit hoe je droomdoelen bereikt door dagelijks ontzettend kleine stappen te zetten. Stappen waarbij je eerst denkt ‘dat heeft weinig effect’ maar er schuilt een enorme kracht achter als je al die stappen na een tijd bij elkaar optelt. Een echt haalbare methode, realistisch en een ‘must read’ als je meer regie op je leven, werk, financiën en relaties wilt. De tip die mij ontzettend hielp was ‘tracking’: dat is het simpel bijhouden van hoe het nu gaat. Dat alleen al maakt je bewust van wat je dagelijks onbewust doet, en of je gedrag je van je doelen afbrengt of je er juist naartoe brengt. Ik was verbaast hoe snel ik daar de resultaten van zag.

Darren legt in een simpel voorbeeld uit wat het effect is van de ‘compound’ methode: Als je kon kiezen tussen twee opties: 3 miljoen euro nu of 1 eurocent die gedurende 31 dagen elke dag zou verdubbelen? Wat zou jij dan kiezen? Als je voor de 1 eurocent optie zou kiezen, dan heb je na 5 dagen 16 eurocent. Op dag 10 is dat 5 euro 12. Dat schiet inderdaad niet op. Op dag 20 beschik je dan over iets meer dan 5.000 euro.

Niet veel in vergelijking tot de 3 miljoen euro optie. Nu ga ik je laten zien wat het onzichtbare effect van de ‘Compound’ methode is.

Op dag 31 beschik je namelijk over meer dan 10 miljoen euro. Maak er desnoods een spreadsheet van als je wilt checken of dit klopt.

En nu komt het mooiste. Deze onzichtbare kracht werk op elk gebied in je leven. Het effect van dagelijks kleine lieve dingen doen voor de mensen waarvan je houdt, en dit elke dag opschrijven (tracking). Het effect van het bijhouden van je uitgaven, elke dag, gaat je bewust maken van wat je dagelijks uitgeeft. En bewustwording is de eerste stap naar nieuw gedrag. Als snellezer las ik dit boek in 1,5 uur uit, bracht de inzichten in actie en zag de effecten daarvan. Daar werd ik erg blij van. En dat wens ik jou ook.

Je kunt het boek kopen, maar je kunt ook alvast beginnen met ‘tracking’. Laat je me weten wat je over een paar dagen opmerkt?

Meer inspiratietips? Abonneer je op mijn YouTube kanaal!